h1

NASA spune ca apropierea satelitului natural de Terra nu va provoca nicio catastrofa naturala.

March 18, 2011

Mâine, 19 martie 2011, Luna va fi mai aproape de Pământ decât în orice alt moment al ultimilor 20 de aniAstfel, satelitul Terrei va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare, în comparaţie cu momentele în care se află la cea mai mare distanţă de Terra (apogeu).

Diferenţa dintre perigeu (când Luna se află la cea mai mică distanţă de Terra) şi apogeu (când se găseşte la cea mai mare distanţă de Terra) este de aproximativ 50.000 de km.

Pentru că momentul coincide cu luna plină, astronomii susţin că priveliştea este una de neratat. “Ultima oară când s-a observat o lună plină atât de mare şi atât de aproape de Terra a fost în martie 1993, aşa că sunt de părere merită măcar o privire”, spune Geoff Chester de la US Naval Observatory.

SuperLuna, cum i se spune popular acestui fenomen, nu este însă fără controverse: multă lume se teme că apropierea satelitului natural de Terra ar putea produce catastrofe naturale, precum cutremure sau erupţii vulcanice.

NASA spune că nu poate fi vorba de aşa ceva. “Singurul efect va fi asupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Însă efectul maxim va fi de 15 centimetri, în nici un caz nu va provoca inundaţii”, susţine NASA pe site-ul său.

Există însă şi critici care susţin că cutremurul devastator şi tsunami-ul ce au lovit Japonia săptămâna trecută ar fi fost, măcar parţial, provocate de apropierea Lunii, notând că şi tsunami-ul din 2004 ce a provocat 230.000 de morţi s-a petrecut cu 2 săptămâni înainte de un moment de apropiere al satelitului natural.

NASA susţine că astfel de conexiuni nu au nici o bază în ştiinţă, oferind ca exemplu “super luna” din 1983, când nu a avut loc nici un dezastru natural. Un alt exemplu oferit de agenţia americană este luna decembrie a anului 2008, când Luna s-a apropiat de Terra aproape la fel de mult ca şi acum fără a provoca vreo catastrofă naturală.

Sursa: NASA

 

Advertisements

2 comments

 1. Salut, iti recomand concursuri pentru bloggeri!

  Primul concurs si cel mai important este http://www.blogawards.ro/?p=327 – lansat in colaborare cu magazinul online MarketOnline – http://www.marketonline.ro si are ca premii o camera video cu proiector incorporat, care poate proiecta imagini de 50 de inchi, un mouse Microsoft Arc Touch, extrem de util, un stick USB de 16 GB si un intinzator de par Philips. Premiile sunt in valoare de peste 1500 lei!

  Al doilea concurs e organizat in colaborare cu magazinul online de jucarii Tara Jucariilor: http://www.blogawards.ro/?p=380. Premii: jucarii in valoare de cate 50 lei!

  Al treilea concurs e adresat bloggerilor cu varsta de peste 18 ani si este organizat in colaborare cu magazinul online SevenSins! http://www.blogawards.ro/?p=393. Sunt numai putin de 10 premii care cu siguranta va vor placea

  Al patrulea concurs are ca premii domenii si gazduire: http://www.blogawards.ro/?p=382


  • ok, mersi fain!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: